Jul i Portugal

Jag hade skickat med lite julpynt När Lasse åkte, och han hade pyntat. Lite julfint får man ha! Julstjärnorna växte ute i rabatterna överallt, så dem behövde vi inte ha inne.

Vi tog en tur till IKEA som ligger i Faro. Sill och prinskorvar inhandlades, och sedan gjorde Lasse sina brömda köttbullar och jag gjorde rödbetssallad.

Julen förgylldes också av Lasses son och sambo som kom ner och gästade.

Vi satt på balkongen i behaglig ”svensk sommarvärme” och åt sill lunch på julafton.

Så najs!

Vi hade en sak till vi var tvungna att lösa snabbt, och det var vägtullarna. Åker man på motorvägen betalar man tull och det finns sensorer som registrerar en transponder som man ska ha i bilen, och så betalar man varje månad för det man åkt. 

Vi måste ju också betala för den tid vi åkt sedan Lasse kom hit, för bilen har ju registrerats när han åkte in i Portugal, och nummerplåten fotograferas när man åker genom kontrollerna på vägen.

Vi listade ut att vi skulle betala på något som hette Vialivre. Mera googlande (vad skulle man göra utan google?) 

I Loulé skulle det tydligen finnas ett kontor.  Vi for iväg och ställde in adressen i GPS:en (vad skulle man göra utan GPS!)

Vi kom till adressen, men vi kunde inte se något som hette Vialivre, vi åkte runt flera gånger. GPS:en envisades med att ”destinationen finns på din högra sida.

Efter några varv hittade vi en diskret skylt på vår vänstra sida. Ja, ja GPS är nästan korrekt.

Vi betalade efter en stunds köande och, det gick ju bra. Hon förklarade att vi kunde göra betalning på nätet också om vi ville – Jaha, men det var ju kul att åka lir Loulé också.

Vi ville ha en transponder, därför ville vi prata med någon för att få en sådan. Vi fick beskedet att vi var tvungna att åka till Faro för att ordna detta på kommunkontoret, hos Viaverde. En halvtimmes resa åt andra hållet. Ok, lika bra att få det överstökat.

GPS ledde oss elegant till kommunhuset i Faro inga problem! Det svåra var att lista ut vart vi skulle gå när vi kom in i kommunhuset. Det fanns skärmar med nummer och och olika färger och det fanns skyltar och kölappar med olika färger. Hmmm..hur kan det här systemet tänkas fungera – såg väldigt avancerat ut. Och vad i hela friden står det på skyltarna?

Vi började med färgkoderna det verkade enklast. Det var en stor lokal, och vi promenerade omkring där och försökte att inte se allt för förvirrade ut. Viaverde, borde inte det vara grön skyltning? Men där det var grön färg på diskarna hittade vi ingen skylt med Viaverde.  Efter ett par varv till såg vi ett till grönt område – och där fanns den skylt vi letade efter! Då var det ett ganska smart system ändå!

Efter en halvtimmes letande och köande , med rätt kölapp i handen kom vi fram till en mycket trevlig och hjälpsam dam som såg till att vi fick allt vi behövde, att överföringar från bankkontot fungerade och att vi förstått hur det fungerade.

Efter dagens lyckade arbete med att göra rätt för oss längs vägarna tyckte vi att vi kunde unna oss en svalkande dryck i kvällssolen i Faro.

Check!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *