Jul och Juridik

Det har regnat en vecka nu. Lite trist början på livet i Quarteira, men det gör ju inte så mycket, det är varmt (tycker vi) Portugiserna har tjocka jackor och mössor. Vi går i kortbyxor och tröja. 

Det syns att man inte är portugis alltså! 

Jag fick ryggskott när jag skulle baxa ut resväskan från bussen till Arlanda, det var trångt och väskan tung. Jag vred och lyfte, kände direkt att något hände i ryggen.

Så nu gällde det att försöka hitta någon hjälp för detta. lyckligtvis hette osteopat samma på portugisiska och de talade engelska (de flesta kan engelska här) så jag fick tid för behandling på samma dag. 

Underbart att slippa smärtan!

Vi var på några lägenhetsvisningar i Tavira och Santa Luzia. Lasse föll för en lägenhet i Santa Luzia, men jag var inte lika entusiastisk. Den hade takterrass och gott om utrymme och förvaring. Jag vill ju gärna ha stranden nära, detta var en fiske by. man kunde lätt ta sig till Formosa med en kort båtresa, men det kändes inte helt bra tyckte jag.

Vår mäklare informerade oss om att vi måste ha NIF nummer och ett bankkonto för att kunna existera i Portugal, dessa fantastiska människor på Fastighetsbyrån hjälpte oss med detta, jag tror inte att vi hade klarat det annars.

De följde med oss till Kommunkontoret för att få NIF-nummer och stämplade papper, det var steg ett. Det var ganska mycket folk där och mäklaren och hans portugisiska medarbetare, som även var tolk , tog vår nummerlapp (ingen aning om vilken av de fyra olika valen av kö vi skulle välja) och vi satte oss att vänta. Vi insåg att man behövde ha tålamod och gott om tid. Fast för vår del så kändes det bara som att – okej vi har ju inte så bråttom någonstans – det kändes så skönt!

När vi äntligen kom fram till disken och en dam började springa runt med de papper vi fyllt i med personuppgifter, kom hon fram till att vi behövde något dokument som styrkte vår adress i Sverige.

Det var bara att sätta igång att leta upp någon elräkning eller liknande som vi kunde skriva ut. Tack och tack för att mobilbank finns! Men vi var ju tvungna att trava tillbaks till mäklarens kontor för att skriva ut dokumenten, och sedan tillbaka till kommunkontoret igen, för att köa.

Två timmar senare hade vi de viktiga dokumenten i vår hand.

Nu skulle vi träffa en bankkontakt han hade för att öppna ett bankkonto. Han var inte anträffbar förrän om ett par timmar, så det var bara att vänta.

Mäklarna gick till baka till sitt kontor, för att senare möta oss igen för vi skulle få hjälp även på bankkontoret. Så vänligt!

Lasse och jag slog oss ner på en restaurang för att få i oss lite lunch. Vi kände oss härligt ostressade!

Mötet på banken gick snabbt och smidigt. Nu hade vi både NIF-nummer och bankkonto – check!

Sökandet efter boende fortsätter.

Snart är det jul.

En kommentar till “Jul och Juridik”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *